Trekker rijbewijs

Verkeersschool Nijland Drenthe
T Rijbewijs Verkeersschool Nijland
inschrijven Direct  inschrijven
Wij bellen jou dan voor een afspraak
 
Bel Verkeersschool Nijland Bel Ons!
Liever persoonlijk contact ? Bel ons, we helpen je graag verder
 
Offerte aanvragen Offerte aanvragen.
Je ontvangt direct een mail met informatie inclusief de tarieven
 

 

 

 

 

Vanaf 1 juli 2015 komt er een nieuwe rijbewijscategorie bij. Het T-rijbewijs voor bestuurders (vanaf 16 jaar) van land- en bosbouwtrekkers (LBT’s) en motorvoertuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg. 
 
 

Redenen voor deze invoer zijn; verkeersveiligheid (er rijden steeds meer landbouwvoertuigen in het verkeer), het is de laatste categorie motorvoertuigen waarvoor nog geen rijbewijs bestond en omringende landen al een T-rijbewijs hebben. De rijopleiding praktijk voor deze categorie zal worden verzorgd met een landbouwtrekker met aanhangwagen.
Je dient zowel een theorie-examen als een praktijkexamen te doen bij het CBR. Hierbij geldt het volgende:
•             Theorie-examen moet behaald zijn voor het praktijkexamen
•             Toelating voor het theorie-examen is een leeftijd van 15 jaar en 6 maanden
•             Geldigheid theorie-examen is 1½ jaar
•             Praktijkexamen vanaf 16 jaar

Het T-rijbewijs geldt in principe voor alle LBT’s en MMBS’en. Er zijn twee uitzonderingen.
LBT’s en MMBS’en die: inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant niet breder zijn dan 1,30 meter en die worden gebruikt voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Deze voertuigen mogen niet zijn voorzien van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken.
Voor heftrucks, die niet breder zijn dan 1,30 meter, zonder aanhangwagen of verwisselbare getrokken machine, en die worden gebruikt voor het laden en lossen in de directe omgeving van een fabriekshal of magazijn is geen T-rijbewijs nodig. De scholing voor bestuurders van heftrucks die nu al verplicht is op basis van ARBO-wetgeving blijft gewoon bestaan.

Daarnaast zijn de volgende vrijstellingen van toepassing:
•             Alle bezitters van een B-rijbewijs, bij verlenging wordt de categorie T automatisch bijgeschreven
•             Bezitters van een Trekkercertificaat, voor 31 december 2015 samen met een Eigen verklaring omwisselen
•             Bezitters van C-rijbewijs krijgen altijd het T-rijbewijs bijgeschreven
   
    

Invoering 1 juli 2015

Het rijbewijs vervangt het certificaat van vakbekwaamheid, dat jongeren moeten hebben als ze met een tractor betaalde arbeid verrichten. Wie zo'n certificaat heeft, krijgt een jaar de tijd om het om te wisselen voor het T-rijbewijs. Wie op 1 juli 2015 rijbewijs B heeft, heeft na de invoering van de nieuwe regels nog 10 jaar de tijd voor het bijschrijven van de categorie T op het rijbewijs zonder hiervoor examen af te leggen. Toekomstige houders van een C rijbewijs zijn ook na de inwerkingtreding van het nieuwe wetsvoorstel gemachtigd om een LBT en MMBS te besturen en krijgen de categorie T automatisch bijgeschreven.

Het T-rijbewijs is vanaf 1 juli 2015 te behalen vanaf 16 jaar. Het theorie-examen mag vanaf 15½ jaar worden afgelegd. De geschiktheidseisen voor een T-rijbewijs zijn gelijk aan het B rijbewijs. Dat betekent dat dezelfde regels gelden voor bijvoorbeeld het rijden onder invloed van alcohol en drugs. 

Overgangsregelingen (trekkercertificaat - B, C en T-Rijbewijs)

Ben je al in het bezit van een trekkercertificaat of een B of C rijbewijs dan gelden er verschillende overgangsregelingen.
 
B-rijbewijs
Ik heb mijn B-rijbewijs. Moet ik mijn T-rijbewijs halen?
Nee. Als je op 1 juli 2015 een B-rijbewijs bezit, mag je hiermee in de periode tussen 1 juli 2015 en de datum waarop je rijbewijs verloopt, een LBT en MMBS besturen. Bij de eerstvolgende vernieuwing van het B-rijbewijs ná 1 juli 2015 zal de categorie ’’T’’ automatisch worden bijgeschreven. Na de overgangsperiode (juli 2015 - juli 2025) is het niet meer mogelijk een B-rijbewijs om te wisselen voor een rijbewijs B + T. Vanaf juli 2025 mag je een LBT of een MMBS alleen besturen als je een T-rijbewijs hebt.
 
Ik heb mijn B-rijbewijs op mijn 17e behaald via 2toDrive. Mag ik een LBT besturen en heb ik ook recht op het T-rijbewijs?
Ja, maar pas nadat je 18 jaar bent geworden. Dan hoeft er geen begeleider meer mee en is een begeleiderspas niet meer nodig. Overigens geldt dit alleen als je het B-rijbewijs voor 1 juli 2015 hebt behaald.
 
Ik heb een B-rijbewijs en ik kan/wil niet wachten op mijn T-rijbewijs tot mijn verlenging. Kan ik hem al eerder krijgen?
Ja, vanaf 1 juli 2015 kun je een B-rijbewijs omwisselen voor een B + T-rijbewijs, maar alleen als je het B-rijbewijs vóór 1 juli 2015 hebt behaald. De kosten zijn voor eigen rekening. Het eerder omwisselen is alleen noodzakelijk als je in het buitenland op een tractor wil rijden. Zo hebben Duitsland en België hun eigen rijbewijzen voor landbouwvoertuigen. Verder is het niet noodzakelijk om direct om te wisselen, want als je voor 1 juli 2015 je B-rijbewijs hebt gehaald, mag je tot het moment van vernieuwing gewoon een LBT of MMBS besturen.
 
C-rijbewijs
Ik heb mijn C-rijbewijs. Moet ik mijn T-rijbewijs halen?
Nee. Haal je na 1 juli 2015 je C-rijbewijs, dan wordt de categorie T meteen bijgeschreven. Gedurende de overgangsperiode mag je met een geldig C-rijbewijs, zonder dat de categorie T expliciet is bijgeschreven, net als bij het B-rijbewijs, een LBT of MMBS besturen.
 
Trekkercertificaat
Ik heb een trekkercertificaat, maar geen B-rijbewijs. Moet ik mijn T-rijbewijs halen?
Nee, maar door de invoering van het T-rijbewijs komt het trekkercertificaat wel te vervallen. Tot één jaar na de invoering (dus tot 1 juli 2016) kun je het trekkercertificaat omwisselen voor een T-rijbewijs. Vanaf 1 juli 2016 is het trekkercertificaat niet meer geldig en kan het niet meer worden omgewisseld voor een T-rijbewijs. Je zal dan het T-rijbewijs apart moeten gaan halen.
 
Hoe moet ik mijn trekkercertificaat omwisselen voor in een T-rijbewijs?
Voor meer informatie over het omwisselen van een trekkercertificaat voor een T-rijbewijs kun je terecht op de website van de RDW (www.rdw.nl). Let op: dit hoeft alleen als je in het bezit bent van een trekkercertificaat en niet in het bezit bent van een geldig B-rijbewijs of C-rijbewijs.


 

Webshop leermiddelen Nijland